Thursday, September 13, 2007

Vi är alla verktyg

Något som är väldigt skönt är att jag känner mig fruktansvärt stark när jag lyssnar på Tool. Musikens rytm känns som en extrapump för mitt hjärta, och i brist på annat så är det jävligt skönt.

Nu gäller det bara att smälta saker och ting. Jag har fått många visdomsord de senaste dagarna. Vissa har känts felplacerade, men många har varit bra. Och nu när jag sitter och dricker rödvin (eftersom jag har ont i min stortå) till toner av Tool så känns det som komma skall som en baggis. En värmande konversation med Herr Amsterdam bidrar förmodligen också.

Jag är nog väldigt trött på samma gamla mönster. Man träffar någon, dricker och knullar och tror att man införskaffar sig en bra grund att stå på. Samtidigt som jag alltid intalat mig själv att början är representativ.

-Jag är inte en sucker för lättfotade människor.
-Du släppte till första gången vi träffades...
-Jaha...fan.

Jag har alltså blivit något jag många gånger avskytt. Känns ju inte så jävla bra faktiskt. Inte för att problemet ligger i att jag skulle vara lättfotad, jag är en ängel till skillnad från många andra i vårt kåtliberala samhälle, men visst är det stor skillnad på mig nu från vad jag var för tre år sedan. Kanske är det bara naturligt. Men samtidigt har jag ibland problem med naturliga saker. Naturligt, och mänskligt. Det äcklar mig många gånger. Ett liv, och särskilt ett liv i en sådan här värld, är perfekt för att supa bort sig i. Jag förstår människor som blir pundare på heltid, det är väl inget konstigt med det. Det är bara naturligt.

Och lika naturligt med ett förbrukssamhälle. Vi konsumerar inte bara varor utan vi konsumerar även människor. Du är ett köp och släng-föremål. Det är det jag förstått nu. Kärnfamiljen försvann för ett bra jävla tag sedan. Kärlek...ja, jag tänker inte ens kommentera fenomenet kärlek. Lojalitet existerar sällan, det blir liksom för konservativt, och vi tycker inte om konserver. (Inte jag heller). Det jag däremot verkligen rådiggar är att förbrukas enligt sedvanlig tradition, eftersom det är så lätt för Dig, för att sedan ersättas av någon annan. Någon som kanske är mer spännande, intressant, har hetare kropp eller hetare mor. En ny jävla vagina.

Ja, jag är bitter.

Det känns som en livslång äcklig jävla sexorgie. I fortsättningen kan folk lyssna på Kent och lämna mig ifred.

Just nu försöker jag att bygga en plan. Som består av lite självständighet, för hädanefter måste jag verkligen försöka vara så selektiv som möjligt när det gäller att tillförlita mig på människor, det funkar inte att vara jag längre. Jag känner mig redo för så mycket men ändå händer inget. Och Mia, nej! Ingen jävla beroendeframkallande relation till någon ny stjärna, och så blir det som med alla föregående killar. Just nu behöver jag det inte.

Nej, jag är jävligt sugen på att dra på en liten semester. Jag vet inte vart. Notera väl att det inte är för att fly mina problem. Har funderat en hel del på L.A. Antingen så åker jag dit och har jävligt kul, eller så dödar jag en myt. Island lockar också, sedan många år tillbaka. Island är ett måste, jag kommer att åka dit någon gång.

Om några veckor skall jag försöka ta mig upp till Stockholm. Dit jag även funderar på om jag skall flytta tillbaka eller inte. Allt beror egentligen på bostad och ekonomi. Dessvärre är jag kräsen som få, men det skiter jag i.
Får förlängd anställning till december om jag vill. Och har sökt ett jobb här nere på Varbergs tingsrätt. Så om jag skulle vilja så är det liksom klart med ekonomi i höst på västkusten. Men samtidigt börjar jag bli rastlös och vill inte binda upp mig. Vill skapa, komma någonvart, träffa folk, andas frisk luft och känna mig efterfrågad rent allmänt. Det gör jag inte nu. Men så är livet. Upp och ned.

Funderar på hur jag skall göra för att få upp glöden här på min blog. Fler kommentarer och fler trogna besökare, igen. Den har mest tarabbat och jag vet inte varför. Kanske måste vara lite mer witty och "jag har sex med djur". Jag vet faktiskt inte riktigt. Det enda jag vet är att man tappar smaken för det fina om det känns som ett utdött koncept, och jag vet med mig själv att det är ta mig fan inte roligt att sätta sig och skriva här om det känns som att man varken väcker tankar eller sinnen hos folk. Då kan jag göra andra saker istället, som att t.ex. pilla mig i naveln (vilket jag iofs brukar göra) eller öva på att få sura uppstötningar för att sedan svälja det igen.

Kontentan idag är att jag är jävligt rastlös och behöver inte människor som inte behöver mig.

16 comments:

Anonymous said...

Som en liten tröst kan jag erbjuda följande lilla tankebana.

Händelse i universum - Tidsavstånd i mänskliga generationer


Big Bang 560 miljoner män gen

Jordklotet får en jordskorpa
180 miljoner män gen

Första livet på jorden 140 miljoner män gen

Alla världsdelar en enhet (Pangea)
10 miljoner män gen

Dinosaurierna dör ut
2.6 miljoner män gen

De första Aporna 1.6 miljoner män gen

Första homo (homo habilis)
80 000 män gen

Första homo sapiens 8000 män gen

Människan börjar odla
480 män gen

Gamla testamentet 160 män gen

Nya testamentet 70 män gen

Koranen 60 män gen

Gustav Vasa 20 män gen

Karl Marx 5 män gen

Jag själv 2 män gen

Du själv 1 män gen

Jane Doe said...

Om Du kikar in igen får Du gärna förklara, jag förstår nämligen inte ett jota av Din kommentar i det stora hela, dessvärre.

Anonymous said...

Genom att sätta in sitt liv i ett större perspektiv så kan man få bättre distans till nuets trivialiter.
Livet går ut på att göra ansträngning. Om alla gör nått bra med sina ansträngningar så blir livet bättre att leva. För alla !

Svårare är det inte.
Jo förresten: Behandlar man både sig själv och andra människor med ständig respekt ja då blir livet också bättre att leva. För alla !

Jane Doe said...

Med risk för att verka en aning dryg;

jag är hyfsat trött på att leva "För alla". På sätt och vis kan jag inte riktigt köpa det där. Det är måhända en fin tanke som många andra.

Personligen tror jag inte att problemet ligger i mina ansträngningar eller min respekt, men det går ju alltid att diskutera.

Anonymous said...

Du missförstår budskapet. Du skall leva för dig själv. Den enda säkra metoden för att lyckas få ett bra liv är att göra positiv ansträngning. Jobbar du och är glad och snäll så får du tillbaka av andra. (Naturligtvis skall du vara observant på de andra människor som inte mår bra. En del av dom som inte mår bra är också dom som du upplever som dumma eller som du skrev i en av dina texter "fetton".) Med kunskap kan man skilja ut dessa personer och därmed inte ta åt sig själv.
Men grundprincipen gäller: positiv ansträngning + respekt det är då du får tillbaka maximalt från alla andra.

Gillar du att läsa. Jag kan tipsa dig om tre böcker som du säkert kan låna på biblioteket.

Börja med: Den Generösa människan av dansken Tor Nørretranders. Den är skriven i ett manligt perspektiv så du får helt enkelt vända på allt. För det gäller självklart kvinnor lika mycket. Det är en bok som alla unga människor borde läsa. Den är faktiskt lite häftig. Det är absolut inte någon "torris".

Sen kan du fortsätta med

"Det ofullkomliga djuret" och sen "Den fulländade människan" av Göran Burenhult. Dessa böcker är mycket ovanlig mix om människans historia, gymkultur, mat, sex och våra drifter. (populärvetenskap som ger mycket tillbaka.)

Tar du dig igenom dessa tre böcker som en positiv ansträngning ja då är du en stoltare och klokare människa än före.

Hejdå från norrland

Jane Doe said...

Det känns som om Du citerar direkt från en feel good-bok, jag är inte en sucker för sådant där. Om det nu är så att allt det här var menat som en gnutta stöd och tröst så tackar jag så hjärtligast (trots att jag inte riktigt förstår den egentliga poängen).

För mig så är livet mer än Jobbar du och är glad och snäll så får du tillbaka av andra.

"(Naturligtvis skall du vara observant på de andra människor som inte mår bra. En del av dom som inte mår bra är också dom som du upplever som dumma eller som du skrev i en av dina texter "fetton".)"

Det där tyckte jag mest var konstigt. Inte riktigt rätt sak att skriva till en person som jag, men det är väl kanske inte heller så lätt att veta.

MVH

Anonymous said...

Mitt råd är bara läs böckerna som jag skrev. Det var liksom tyngdpunkten i min kommentar.
Det är klart att det kan låta feelgood men det är det inte. Ord är svåra att nå fram med i korta sammanhang. Därför kan lite längre texter vara ett bättre verktyg.

Tycker du dessa böcker inte ger dig något. Ja då är vi på helt olika frekvensband kanske delvis på grund av helt olika ålder.

Nu ger jag mig som kommentator.
En sista liten tanke. Kunskap ger bättre självkänsla och har man bättre självkänsla så har man lättare att stå ut med andra människors fel.

Hejdå

Jane Doe said...

Jag tackar som sagt för Dina råd. Om vi skulle befinna oss på olika "frekvensband" så är det säkerligen bl.a. p.g.a. ålder som Du skriver och vidare ingen större katastrof, tycker jag. Jag ser omaka åsikter som en intressant sak.

Ha det väl.

Anonymous said...

1. Tool har en förmåga att lugna ens tankar eller åtminstone ge en styrka att stå ut med frustrationen som livet ofta innnebär.

2. Din blog ÄR intressant. Dock ska du ha creds för att du ifrågasätter dess innehåll.

3. Jag skulle skriva nått till, men jag fastnade i disskusionen mellan dig och anonymous och sen glömde jag bort vad det var jag skulle tillägga. Minnet är bra med kort. eh.

Anonymous said...

..i övrigt vore det intressant om anonymous kunde förklara vad förkortningen "män gen" betyder. Då kanske hans första inlägg skulle få lite substans.

Jane Doe said...

Mänskliga generationer skulle jag tro. ;)

Anonymous said...

Ha ha. Fastnade helt i tänket gen som i gener och kunde inte alls få ihop det.. :P

Anonymous said...

Ha ha. Jag förstår ändå inte riktigt vad han/hon försöker säga med det? Känns lika relevant att tänka på busstidtabellen typ. Ger ungefär lika stor distans till livets trivialiteter skulle jag säga.

Personligen känns det nu när jag åter igen reflekterar över hans/hennes lista, mer som att man bara känner sig mer obetydlig och marginaliserad i livet typ. Ja ja.

Jane Doe said...

Yup, och jag vet inte men det var kanske det som var meningen. Men visst är det fint när folk vågar visa framtossarna lite.

Anonymous said...

Vänd på tänket. Alla är lika stora eller lika små relativt min första kommentar. Det är förhoppningsvis detta som är läkande för den som känner sig liten.
Och ger förhoppningsvis sans och ödmjukhet till den som tror sig vara för mer.

Det är tiden som är det intressanta. Tänka alla som letar efter en gud eller meningen med livet. Det är tiden (tidsaxeln) som är svaret på det mesta.

Varje människa lever i ett litet mikroskopiskt tidsfönster utav evigheten varken mer eller mindre.
Då gäller det att försöka utnyttja tiden till något bra och meningsfullt. Det är just detta som är den enda praktiska meningen med varje människas liv.

I ett utifrånperspektiv har allt levande en enda funktion ur ett vetenskapligt perspektiv och det är att fungera som en tävlingsarena för våra gener. Det kan ju kännas lite trist så därför gäller det att vara praktisk.

Anonymous said...

Du kan ju vara ett vetenskapligt perspektiv. Hur intressant är det med mänskliga generationer? Vilken tröst sen bah!